Bračna terapija

Smisao bračne terapije je udaljenim partnerima pomoći da nađu način da se ponovo približe. To ponekad zahtijeva rad na “barijerama”, odnosno okolnostima koje partneri doživljavaju kao problem u približavanju. To može biti ovisnost partnera, preljub, složeni obiteljski odnosi, teškoće u komunikaciji, agresivno ponašanje, odnos s prijateljima, izlasci, prekomjerno trošenje, osamljivanje, izbjegavanje, i dr.

Bračna ili partnerska terapija se unatoč uvriježenom mišljenju ne mora provoditi u paru. Ponekad su djelotvorniji individualni susreti s terapeutom s fokusom na partnerski odnos.

U individualnom susretu

  • Razgovaramo nesmetano i necenzurirano. 
  • Fokusiramo se na bračne teškoće i sve okolnosti koje su povezane
  • Razgovaramo o razumijevanju svojeg odnosa
  • Često je moje razumijevanje odnosa različito, pa uspoređujemo razlike

Kada procijenimo da su partneri spremni za zajednički susret i da bi on mogao biti produktivan u smislu napretka u terapiji, dogovaramo susret u paru.

U susretu u paru

  • Uspoređujemo razumijevanje jednog i drugog partnera
  • Tumačimo ponašanje i način komunikacije
  • Sagledavamo okolnosti u kojima se partneri udaljavaju
  • Razmatramo mogućnosti približavanja i povezivanja

Povjerljivost u partnerskoj terapiji

Razgovaramo o temama i informacijama koje ostaju samo između terapeuta i pojedinca. Kada se radi susret u paru, samo će određene (unaprijed dogovorene) informacije biti podijeljene. Iz susreta u paru se ne dijele informacije s trećim osobama, već sve što biva izgovoreno u toj sobi, tamo i ostaje (osim u slučajevima reguliranim zakonom – npr. da tijekom susreta doznam kako je nečiji život u opasnosti).

Specifičnosti moje bračne terapije

Uz svoje vlastito bračno iskustvo koje sam opisao u knjizi “Brak – uputa za uporabu” u bračnoj terapiji koristim saznanja iz realitetne terapije koja je vrlo djelotvorna za rad s bračnim parovima jer nudi specifično razumijevanje bračnog odnosa.

Kako imam iskustva u provođenju postupka obiteljske medijacije u bračnoj terapiji često koristim i medijacijske tehnike, koje su se pokazale djelotvornima u radu s parovima.

Termin za bračnu terapiju možete rezervirati putem telefona ili e-maila:

Tel: + 385 97 670 2332

Mail: danko.butorac@zg.ht.hr