Grupa na facebooku pomaže mnogim ljudima s bračnim problemima

Prije dvije godine pokrenuo sam grupu na facebooku: Problemi u braku, razvod, partnerske teškoće. Danas grupa broji preko dvije tisuće članova i objave čitaju više od tisuću ljudi, a mnogi ih komentiraju. Kaže mi jedan član grupe da mu to puno pomaže u vlastitom odnosu, i da je to jako dobra stvar.

Uvjeren sam da mnogi u čitanju i komentiranju nalaze smisao, ali sam isto tako uvjeren da je bračna psihoterapija daleko bolji izbor u rješavanju bračnih ili partnerskih teškoća jer je brža, i ciljana na konkretnu teškoću. Može se ići dovoljno duboko u rasvjetljavanju problema. 

Ono što jedna facebook grupa nikad neće moći je sagledavanje srži problema. Obično je u podlozi ponašanja partnera koja nam smetaju neka naša teškoća koju treba upoznati i razumjeti, a to je gotovo nemoguće čitajući neku facebook grupu, već puno brže i lakše u bračnom savjetovanju i partnerskoj terapiji

No, nekad je jednostavnije sjesti za računalo i priključiti se grupi na facebooku, zar ne? To ima svojih prednosti u smislu anonimnosti. Ne trebamo nikome, reći da imamo neku bračnu teškoću, već samo skrolamo kroz postove i čitamo što drugi pišu. 

Grupa ima još prednosti – mnogi kad se uključe u grupu, imaju osjećaj da nisu sami sa svojim teškoćama, da se nalaze među osobama koje ih dobro razumiju jer prolaze isto. A to je dobar osjećaj – da nas netko razumije i skrbi o nama.

Grupa Problemi u braku, razvod, partnerske teškoće ima još prednosti, a to je na primjer mogućnost da se pitanje ili problem iznese potpuno anonimno. Tada Vas Facebook predstavi kao “Član grupe”, ali ne dijeli nikakve podatke o vama s drugima u grupi. Čak se može i komentirati kao “Član grupe”, što olakšava komunikaciju osobi koja ne želi da se zna njezin identitet.